FIM-juhlaviikko on polkaistu käyntiin!

20.2.2024

Kuva: Wille Markkanen

40. Finland Ice Marathon tapahtumaviikko avattiin pienellä seremonialla Kuopion matkustajasatamassa maanantaina 19.2.2024. Tilaisuuden avasivat Pohjois-Savon Liikunnan tapahtumapäällikkö Esa Pietikäinen ja aluejohtaja Risto Kovanen. Harri Auvinen toi Kuopion kaupungin terveiset. Lopussa myös Harrin puhe.

Tilaisuudessa leikattiin sininen liina, jonka myötä juhlavuoden tapahtumaviikko on nyt virallisesti avattu.

Pohjois-Savon Liikunta haluaa juhlavuoden kunniaksi palkita tapahtuman ympärillä pitkään vaikuttaneita henkilöitä. Finland Ice Marathonin nettisivuilla oli lomake vuoden 2023 aikana, johon ehdotuksia pystyi antamaan. Maanantain tilaisuudessa palkittiin kolme Finland Ice Marahtonin ratamestaria: Pekka Björk, Pekka Hynninen ja nykyinen ratamestari Kai Aho. 

Torstaina 22.2.2024 järjestetään toinen palkitsemistilaisuus Kuopion kaupungin juhlasalissa.

Ratamestarit Pekka Bröjk (vas.), Pekka Hynninen ja Kai Aho. Kuva: Wille Markkanen

Pekka Björk (ratamestari: 1984-1986)

Pekka Brjörk toimi Finland Ice Marathoni ratamestarina (yhdessä Vesa Rautiaisen kanssa) tapahtuman alkuvuosina. Työ ei ollut helppoa, koska hollantilaisten vaatimus oli ehdottomasti oma 50 km rata pitkänmatkan luistelijoille.  Radan varrella olivat yhtymät omille 25 ja 10 km radoille, jota kautta lyhyen matkan luistelukisat menivät seuraavana päivänä. Myöhemmin rakennettiin oma 5 km mittainen rata lyhyemmille matkoille.

Pekka Björk oli tuolloin töissä Kuopion kaupungin rakennusosastolla kunnossapidon tulosyksikön vetäjänä. Pekan vastuulla olivat mm. Kuopion luistinratojen ja jääkiekkokaukaloiden sekä lähisaarten talvisten ns. paloturvateiden tekeminen ja kunnossapito. Ehkä sitä kautta myös Matkailun edistämiskeskuksen Tapani Pursiainen löysi yhteyden Pekkaan, kun hollantilaiset halusivat tuoda järviluistelun Kuopioon.

Voit lukea Pekan haastattelun tästä

Pekka Hynninen (ratamestari: 1986-2010)

Pekka Hynninen oli ratamestarina Björkin jälkeen aina 2010-luvulle asti. Pekka toimi pitkään Kuopion urheilualueiden ja liikuntapaikkojen kunnostuksen työnjohtajana.

Ratamestareista legendaarinen Pekka Hynninen loihti useimpina vuosina hyvät radat säistä ja olosuhteista riippumatta. Timo Oinosen kirjoittama FIM historia antaa hyvän kuvan siitä, kuinka haastavista olosuhteista huolimatta tapahtuma saatii kuitenkin järjestettyä.

Kai Aho (nyk. ratamestari: 2010 -)

Kai Aho aloitti työt Kuopion kaupungin liikuntapuolella vuonna 1988. Vuosien saatossa tehtävät kuljettivat Kain ratamestarista työnjohtajaksi. Kai Ahon tiimeineen saavat Itä-Suomen suosituimman ulkoliikuntapaikan kuntoon, olipa kyseessä sitten minkälainen talvi tahansa. Luonnonjääluisteluratojen teon onnistuminen ei ole pelkästään säästä riippuvainen, vaan myös tiimin sitoutumisesta ja työturvallisuudesta.

Kai Aho haluaa kehittää aluetta ja parantaa jäällä liikkuvien liikuntakokemuksia. Ennen kaikkea, Kai halua kehittää kaikkien käyttäjien turvallisuutta. Kai oli kehittämässä yhdessä Savonia ammattikorkeakoulun kanssa jääskanneria, joka helpottaa radan kunnostamista, lue juttu (Yle.fi)

Kai Ahon haastattelun voit lukea tästä⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Harri Auvisen (Kuopion kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja) puhe:

Arvoisa yleisö, luistelijat, ja talvisen ulkoilun ystävät,

Tervetuloa Finland Ice Marathonin avajaisiin! On suuri ilo toivottaa teidät lämpimästi tervetulleiksi tähän perinteikkääseen tapahtumaan, joka on täynnä talven taianomaista tunnelmaa. Tänään juhlistamme tapahtuman 40 vuotista historiaa.

Kuluneiden neljän vuosikymmenen aikana Finland Ice Marathon on ollut tapahtuma, jossa luistelun intohimo, ystävyydet ja urheilulliset saavutukset yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Kallaveden jää on toiminut näyttämönä luistelijoiden tekniselle taidolle, nopeudelle ja kestävyydelle. Ice Marathon tapahtuma on tarjonnut mahdollisuuden luoda muistoja, jotka kantavat läpi ihmiselämän.

Kaikki tapahtumaan osallistuvat tuntevat yhteistä tervettä intohimoa luisteluun. Jokainen urheilija, vapaaehtoinen ja tapahtumaan osallistunut on jättänyt oman jälkensä tähän 40 vuotta pitkään jatkumoon.

Kilpailun ohella tapahtuma lisää kaikenikäisten mahdollisuuksia liikkua Kuopion lahden jäällä. Rata on riittävän tilava mahdollistamaan luistelun opettelun perheen pienemmille ja vahvistamaan luistelutaitoja kaikissa ikäryhmissä. Lasten ja nuorten liikkumisen riemua on hauska seurata ja heidän innostuksensa tekee tästä tapahtumasta vieläkin erityisemmän.

Kuopion kaupunki on ylpeänä mukana järjestämässä tätä upeaa luistelutapahtumaa, joka on vuosi toisensa jälkeen kerännyt yhteen innokkaita luistelijoita ja talven ystäviä ympäri maailman. Finland Ice Marathon ei ole vain kilpailu, vaan se on myös tilaisuus kokea yhdessäolon voima ja talvisen luonnon kauneus.

Kuopion lahdella on koettu unohtumattomia hetkiä sekä runsaasti naurua ja iloa. Kiitos, että olette täällä mukana tekemässä tästä tapahtumasta ikimuistoisen kaikille.

Tämä tapahtuma symboloi yhteenkuuluvuutta ja liikunnan iloa. Toivotamme kaikille osallistujille onnea ja kannustamme nauttimaan jokaisesta hetkestä Kuopiossa.

Kiitos, että olette osa Finland Ice Marathonin 40-vuotista historiaa.

Omasta ja Kuopion kaupungin puolesta haluan toivottaa meille kaikille antoisia hetkiä rakkaan Kallavetemme jäällä!