Luistelusarjat

Luistelu sopiikin erinomaisen hyvin kuntoilumuodoksi esimerkiksi silloin, kun hyppiminen tai juoksu eivät jostain syystä sovi. Harrastus on edullinen ja kaikille sopiva. Perusliikuntamuotona se toimii kesäisin rullaluistimilla ja talvisin jäällä tehtynä.

Kilpasarjat

  • Luistelu 200, 100, 50 ja 25km M/N

Kilpasarjoissa sarjojen kolme parasta kukitetaan jäällä välittömästi kolmen kärjen saavuttua maaliin ja varsinainen palkintojenjako on lauantai-illan Skater´s Nightissa. Huolto- ja juomapiste maalialueella.

Kilpasarjoihin ilmoittautuminen ei vaadi luisteluliiton ym. lisenssiä.

Kuntosarjat

  • Luistelu 12,5km

Kuntosarjoissa on ajanotto, ei palkintojenjakoa. Jokainen saa FIM-osallistujamitalin maaliintullessaan sekä keittoruoan ja saunomisen. Huolto- ja juomapiste maalialueella.

Naatiskellen kuntosarjaan

Suurin osa tapahtumaan osallistuvista luistelijoista ovat kuntoluistelijoita, joilla ei välttämättä varusteina ole retki- tai pikaluistimia. 

Harjoittelu (kuntosarjat):

Ilman kilpailussa menestymisen tavoitteita voi normaalikuntoinen ihminen taittaa matkaa aina 50 km:n kilpailuun saakka, siihen mitenkään erityisesti valmentautumatta. Muutamia kertoja olisi kuitenkin hyvä käydä luistelemassa ennen varsinaista tapahtumaa. Mikäli kesällä on tullut rullaluisteltua tai pyöräiltyä, voi olettaa, että sijoituksetkin ovat jopa ihan kohtalaisia. Hokkareilla ja kaunoluistimilla osallistujia 12,5 km:n kuntosarjassa ja 50 km:n kilpasarjassa on runsaasti.

Haasta itsesi kilpasarjoissa

100 km:n ja 200 km:n matkoille osallistuttaessa on melko vaativa harjoittelu välttämätöntä ja pikaluistimet tai retkiluistimet matkoille sopivat välineet.

Harjoitteluesimerkki (kilpasarjat):

Kesällä 2-3 kertaa viikossa pyörälenkki, tai 2-3 kertaa viikossa rullaluistelua vähintäänkin tunti kerrallaan. Harjoituksia voi täydentää tai korvata esim. uinnilla, hölkällä tai pallopeleillä. Rullaluistelun voi suorittaa myöskin sauvojen kanssa. Varsinainen lajiharjoittelu voidaankin sitten suorittaa jäiden tultua, täydentäen harjoittelua esim. hiihdolla, juoksulla tms. Luisteluharjoituksia kannattaa tehdä pari kolme kertaa viikossa, harjoitukset eivät saa olla junnaavia, vaan rentoa vauhtileikittelyä. Luisteluharjoituksia voi tehdä radalla, lammenjäällä, järvenjäällä, joella ja merenjäällä. Lisää tarkempia ohjeita saa tarvittaessa Kuopion Luisteluseuralta tai paikkakunnan omalta lajiseuralta.

Varusteet

12,5 - 50 km:n matkoille voi hyvinkin osallistua hokkareilla tai taitoluistimilla. Kuitenkin kuntoilijakin nauttii pitkän matkan luistelusta enemmän jos hänellä on esimerkiksi hiihtomonoon kiinnitettävät retkiluistimet. Retkiluistimet ovat erittäin miellyttävät, koska painopiste on alhaalla ja vanhat tutut hiihtomonot istuvat hyvin jalkaan. Retkiluistimilla matka taittuu todella mallikkaasti, ja ne ovat myöskin pikaluistimia edullisemmat hankkia. Suosittelemme kypärän käyttöä, koska se ei haittaa yhtään luistelusuoritusta, lisäksi se lämmittää hyvin päätä. Kypäräksi käy hyvin pyöräilykypärä, laskettelukypärä tai rullaluistelukypärä. Suojien käyttö on kunkin henkilökohtainen asia. Suojautuminen sään ja olosuhteiden mukaan antaa luistelijalle turvallisuuden ja nautinnon tunteen. Kannattaa myös suosia kerrospukeutumista, lämpimiä käsineitä ja päähinettä.