Ajatuksia retkiluistelusta

1.2.2018

Kuva 4km reitiltä 31.1.2018. 
Kuva: Timo Oinonen
Kuva 4km reitiltä 31.1.2018. Kuva: Timo Oinonen

Aktiivinen luistelija Pauli Hietasalo kirjoittaa retkiluistelusta. Lue Paulin terveiset luistelijoille.

Kuopion satamassa on avattu järvenjäällä jo luistelurata. 

Luistelussa on se hyvä puoli hiihtoon verrattuna, että se ei ole niin raskasta, koska ei ole ylä eikä alamäkejä ja jäällä päästään pitkään liukuun pienen kitkan vuoksi. Harvakseltaan luistellen pääset retkiluistimilla yhdellä potkaisulla helposti yli kymmenen metriä. Retkuluistimilla pääset paljon parempaan liukuun kuin hokkareilla, joka mahdollistaa huonompikuntoisemmakin jaksamaan pitempään luistelemaan. 

Järvenjäällä on vain muistettava, että siellä on railoja. Suosittelen käyttämään suojakypärää, joksi käy pyöräily tai jääkiekkokypärä ja tietysti lämmin myssy alle. Railoton rata löytyy Lippumäeltä, jossa on varattu 400m rata pika ja retkiluistelijoille. 

Suosittelen käyttämään pitkäteräisiä retkiluistimia, koska ne eivät putoa railoihin niin helposti kuin hokkarit tai kaunoluistimet, vaan liukuvat helpommin railojen yli. Jos retkiluitin sitten uppoaa railoon, niin kaatuessa eivät nilkat murru, koska retkiluistimet on saranoitu etuosastaan. Retkiluistimissa kun on normaali hiihtoside, joten kenkinä käytetään hiihtokenkiä. Hiitokengat tosin pitää olla luisteluhiihtokengät, koska kengän pitää olla jäykkä, että voi sivusuunnassa työntää vauhtia. Jos on perinteiset pehmeät hiihtokengät, niin niillä on vaikeampi luistella, koska ne vääntyvät, eli "lonksuvat" luistellessa. 

Samoja retkiluistimia voi siis käyttää koko perhe tai koko kylä, jos kullakin on vain omat hiihtokengät käytettävissä. 

Retkiluistimet pitää olla myös terävät ja sen profiili, eli kaarevuus oikea. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, niin luistelun ilo katoaa. Avan sama kuin hiihtäisi lipsuvilla suksilla, jos luistimen kantit eivät pidä. Uusia luistimia  ostettaessa kaikilla valmistajilla eivät ole nämä asiat kunnossa ja toisilla ovat. Uudet luistimet voivat olla silloin luistelukelvottomat ja monet ovat pettyneet luisteluun ja lopettaneet luistelun kun terät ovat olleet kelvottomat. Ne pitää silloin ensin profiloida ja sitten teroittaa. 

Terän terävyyden voi testata kynnen etureunalla raapaisemalla terän reunaa molemmilta kanteilta. Jos kynnestä lähtee lastu niin terät ovat terävät. Jos ei, niin terät pitää teroittaa. 

Kuopion satamaan on tullut koppi, jossa voi teroituttaa kaikenlaiset luistimet ja samalla siellä tarkistetaan terien profiili. Sieltä voi ensin vaikka vuokrata retkiluistimet ja kokeilla ensin onko tämä minulle sopiva liikuntamuoto. Jos on niin sieltä voit lopulta hankkia myös omat valmiksi terävät ja profiloidut retkiluistimet.  

Ei kun Kallaveden icebaanalle ja naattimaan talven riemuista. 

  -Pauli Hietasalo